Autoritățile din Republica Moldova lucrează la modificarea legilor naționale astfel încât legislația să permită realizarea de achiziții multianuale în domeniul apărării.
Astfel, prin modificarea acestor legi, Chișinăul intenționează să cumpere un sistem de apărare antiaeriană, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.
Intenția de a cumpăra un astfel de sistem a apărut ca o urgență pe agenda autorităților moldovene, după ce, recent, trei rachete de croazieră rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în drumul lor spre diferite ținte din Ucraina.
Potrivit lui Nosatîi, în proiectul de buget pentru 2023 au fost prevăzute sume suplimentare pentru apărare, însă, în pofida acestor majorări, Republica Moldova încă nu își permite să achiziționeze un sistem de apărare antiaeriană, informează Agerpres.
Ministrul apărării spune că în proiectul bugetului de stat pentru anul 2023 a fost majorat bugetul destinat apărării naţionale, dar chiar şi aşa, Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană.
„Este un sistem foarte complicat şi costisitor. Este vorba de o achiziţie pe termen lung. În acest sens lucrăm la armonizarea legislaţiei privind achiziţiile multianuale. Anterior, toate achiziţiile se făceau pe termen scurt şi într-un volum foarte mic. Nu se punea problema de rachete sau avioane. În acest sens, fără asistenţă din partea partenerilor străini ne va fi greu să obţinem această capabilitate”, a declarat oficialul.
La începutul acestei luni, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Berlinul va oferi Republicii Moldova drone militare, dar și alte echipamente, care ar urma să intre în dotarea forțelor armate moldovene.
„Dronele menţionate, din câte am înţeles de la specialiştii din Germania, vor sosi în primele luni ale anului 2023. Echipamentul va fi asigurat şi cu cursuri de instruire pentru militarii care le vor manevra”, a mai spus ministrul Apărării de la Chișinău.
Luna aceasta, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea Rusiei, prin care spațiul aerian al țării a fost traversat de trei rachete de croazieră lansate asupra Ucrainei de pe navele rusești din Marea Neagră, reprezintă o încălcare flagrantă a spaţiului aerian şi a neutralităţii țării.